Закон про ринок землі намагаються заблокувати через суд

Закон про ринок землі намагаються заблокувати через суд

До Окружного адміністративного суду Києва надійшла заява про забезпечення позову, в якій суд просять заборонити голові парламенту підписувати закон про ринок землі.


Як повідомляє прес-служба установи, наразі Окружний адмінсуд вирішує питання щодо наявності правових підстав для вжиття заходів забезпечення позову. Ця процедура блокує набуття чинності закону, адже без підпису спікера, закон не потрапить на стіл президента.


Нагадаємо, 25 вересня 2019 року Кабінет міністрів схвалив законопроект про скасування мораторію на продаж сільськогосподарської землі і скерував документ до парламенту.

 

13 листопада Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (№2178-10). Документ підтримали 240 депутатів, з них 227 з фракції «Слуга народу» і 13 позафракційних.


31 березня 2020 року Верховна Рада ухвалила законопроект у другому читанні та в цілому. За це рішення проголосували 259 народних депутатів. Документ передбачає скасування з другого півріччя 2021 року дії мораторію на продаж аграрної землі.


Згодом у Верховній Раді зареєстрували сім проектів постанов про скасування рішення парламенту про відкриття ринку землі. 5 з 7 постанов зареєстрували депутати фракції ВО «Батьківщина». Авторами двох постанов стали позафракційні нардепи Антон Поляков (раніше виключений із фракції «Слуга народу») та Оксана Савчук.


Таким чином, парламентарі заблокували подальше підписання ухваленого законопроекту. Голова Верховної Ради зможе підписати документ лише тоді, коли депутати розглянуть усі проекти постанов щодо його скасування та відхилять їх.

 
 
 

Стрічка новин