Вибори мера Києва: на скільки зменшать грошову заставу

Вибори мера Києва: на скільки зменшать грошову заставу

У Київраді підтримують нову ініціативу парламентарів – знизити розміри грошової застави для кандидатів на посади міських голів і депутатів місцевих рад.

 

До Виборчого кодексу, який торік ухвалила Верховна Рада України (ВРУ), потрібно внести зміни. З такою пропозицією виступили члени профільної комісії Київради – з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв'язків.

 

Столичні депутати позитивно оцінюють проєкт закону №2769 (розроблений у ВРУ), який передбачає суттєве зменшення розміру застави для кандидатів усіх рівнів.

 

Згідно з новими змінами, кандидати повинні внести «грошову заставу з розрахунку чотири розміри мінімальної заробітної плати, встановленої на день початку виборчого процесу, на кожні 90 тисяч виборців» (за чинним законом – на кожні 10 тисяч).

 

– Цей проєкт рішення буде розглядатись на пленарному засіданні Київради. Думаю, що ми його підтримаємо. Грошова застава для кандидата у мери столиці не може бути більшою, аніж для кандидата у президенти, – сказав депутат Тарас Криворучко.

 

Як показують розрахунки, загальні витрати для однієї партії, яка висуватиме своїх кандидатів на місцевих виборах по всій країні, складатимуть 88 млн грн.

 

У Київраді не погоджуються з чинним Виборчим кодексом, який передбачає 4-мільйонну грошову заставу для кандидатів у мери Києва.

 

– Зібрати таку суму порядній людині нереально. Якби ми, «свободовці», писали цей закон, то звели б заставу до мінімуму. Кандидатів треба відсіювати не через гроші, а методами люстрації, відкидаючи антиукраїнські та кримінальні елементи, – вважає заступник голови профільної комісії Володимир Бохняк.Проєкт № 2769 вже отримав підтримку в юридичному органі ВРУ – головному науково-експертному управлінні (ГНЕУ).

 

Проєкт № 2769 вже отримав підтримку в юридичному органі ВРУ – головному науково-експертному управлінні (ГНЕУ).

 

– Передбачений чинним Виборчим кодексом розмір грошової застави не співмірний із прибутками переважної частини населення. Це може призвести до обмеження виборчих прав громадян при висуванні для участі у місцевих виборах, особливо шляхом самовисування, – пояснила у своєму експертному висновку керівниця ГНЕУ Світлана Тихонюк.

 

Якщо депутати ВРУ прислухаються до позиції експертів і Київради, грошова застава для претендентів на столичну булаву становитиме менше пів мільйона гривень.

 
 
 

Стрічка новин