МОЗ: З 2022 року антибіотики виключно за рецептом

МОЗ: З 2022 року антибіотики виключно за рецептом

Міністерство охорони здоров’я планує почати видачу за електронним рецептом наркотичних та інсулінових препаратів у 2021 році, антибіотиків — у 2022 році, а всіх інших лікарських засобів — із 2023 року.


Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. За його словами, в міністерстві створена робоча група, яка займатиметься впровадженням електронного рецепта на ліки. Причиною цього стало нераціональне та безконтрольне використання антибіотиків, до яких тим часом адаптуються та стають стійкими бактерії. Ця проблема виникла не сьогодні, однак з роками набуває все серйознішого характеру. Для багатьох стало нормою пити антибіотики для профілактики, або ж під час самолікування – за рекомендацією друзів чи мережі інтернет.


Таким чином препарати, які свого часу стали порятунком для людства, ризикують поставити під загрозу здоров’я усіх. “Ця проблема полягає не лише в недобросовісному виконанні аптечними закладами ліцензійних вимог (відпуск рецептурних ліків з аптек без рецепта лікаря), а й в небажанні деяких лікарів виписувати рецепти, як того вимагають відповідні правила.


Це, своєю чергою, призводить до перекладання відповідальності за призначення ліків з лікарів на провізорів та знижує доступність лікарських засобів для населення”, – наголошується у повідомленні.


За словами Максима Степанова, що електронний рецепт буде фіксуватися в системі й потім можна буде простежити, яким лікарем він був виписаний і чи дійсно він був необхідний пацієнтові. Також зазначалося, що важливо посилити відповідальність аптек, що продають такі ліки без рецепта.


Наразі порушення караються незначним штрафом за потенційну шкоду здоров’ю.


Уже з 2023 року повинна запрацювати система, яка сприятиме тому, щоб абсолютно усі рецептурні лікарські засоби відпускалися за рецептами. Це – світова практика і по-іншому бути не може.

 
 
 

Стрічка новин