Google готує нову операційну систему з назвою LaCrOs

Google готує нову операційну систему з назвою LaCrOs

Пошуковий гігант Google розробляє нову операційну систему LaCrOs на базі наявної Chrome OS. Головною відмінністю LaCrOs від Chrome OS стане відділення браузера Chrome. Сьогодні він є вбудованим в Chrome OS, і це заважає оновленню хромбуків.


Особливість ноутбуків Chromebook на базі ChromeOS в тому, що термін програмної підтримки обраховується не з часу випуску гаджета, а з часу випуску його процесора. Google надає кожній новій апаратній платформі підтримку автоматичних оновлень Auto Update протягом 8 років. Поки хромбуки були дуже нішевими, це не становило великої проблеми, однак нині ці гаджети перетворилися на значний сегмент, а деякі хромбуки коштують, як топові лептопи на інших ОС.


Орієнтація ChromeOS на постійне онлайн-підключення робить оновлення важливими, оскільки постійно з’являються та зникають технології, сертифікати доступу до сайтів мають термін закінчення. Після закінчення терміну оновлень для хромбука це означає, що він дуже швидко перестає бути сумісним з додатками та сервісами.


Щоб Chromebook можна було продовжувати використовувати після закінчення підтримки, у квітні 2020 року з’явилася ідея виділити Chrome зі складу ChromeOS. Так можна буде продовжувати отримувати його оновлення, навіть коли ChromeOS певного хромбука припинить їх отримувати.


Google офіційно не повідомляла про існування проекту LaCrOs, але, за даними Android Police, в останній бета-версії Chrome OS (Chrome OS 87 Canary Channel) вже є два браузери Chrome – вбудований у систему і встановлений додатково.


LaCrOs дозволяє запускати обидва браузери одночасно, але продуктивність окремо встановленого вебнавігатора поки невисока. Його робота супроводжується низкою багів. Це може свідчити про те, що LaCrOs знаходиться на дуже ранній стадії розробки.

 
 
 

Стрічка новин