У Києві зламалися нові ліхтарі, які встановили замість виготовлених у 1950-х роках

У Києві зламалися нові ліхтарі, які встановили замість виготовлених у 1950-х роках

У Маріїнському парку комунальники міняють нещодавно встановлені ліхтарі. Справа в тому, що працівники КП «Київміськсвітло» демонтували ліхтарі, які несуть історичну цінність адже виготовлені іще у 1950-х роках, та замінили їх на китайські.

 

Згодом міська влада пояснила, що світильники на вході до Маріїнського парку прибрали, оскільки вони були аварійними та «довгий час перебували в експлуатації».

 

Вартість закупівлі нових іспанських ліхтарних стовпів з проєктним терміном служби 25 років становить більше 53 тисячі гривень за одиницю. При цьому вартість реставрації автентичних ліхтарних стовпів, що мають художню цінність – десять тисяч гривень за одиницю.

 

Таку цифру озвучила громадська діячка Марина Соловйова, посилаючись на вартість реставрації схожих стовпів біля Історичного музею. Тоді замовником проєкту була громадська організація «Андріївсько-Пейзажна ініціатива», розповідає “Хмарочос”.

 

Як наслідок, реставрація усіх шести історичних ліхтарних стовпів Маріїнського парку обійшлася б місту як один новий ліхтар (без урахування вартості лампочки). Крім того, для реставрації є все необхідне: спеціалісти і заводи з необхідним обладнанням, написав історик радянської архітектури Семен Широчин.

 

Раніше міська влада заявляла, що реставрувати ліхтарі занадто дорого і надміру складно через стан металу.

 

Наразі демонтовані історичні ліхтарі перебувають на складі КП «Київміськсвітло». Спочатку їх хотіли утилізувати, але після розголосу громадськості відмовилися від цієї ідеї.

 

Однак і новенькі, китайські ліхтарі простоявши місяць, чомусь поіржавіли і комунальники мусять тепер їх демонтувати і міняти на нові.

 

Дослідник архітектури Семен Широчин зазначив, що при цьому їх відразу ж міняють на нові такі самі, а іржаві нібито везуть піскострумити… “На піскоструміння нових у них є гроші, а на піскоструміння історичних немає?” – зазначає він.

 

КМДА розглядає можливість рестраврації оригінальних ліхтарів. Водночас Широчин зазначає, що з 30 оригінальних плафонів, які були в Маріїнському парку, після демонтажу «вижили» лише два.

 

Широчин – один із ініціаторів створення мапи історичних ліхтарів Києва. Наразі, за його словами, мапу вже майже складено – на неї внесено 700 позначок.

 

Зазначимо, що заміна всіх ліхтарів у Маріїнському парку обійшлася міському бюджету у майже 19 мільйонів гривень. «Київміськсвітло» оприлюднило офіційну заяву із поясненням, що більшість паркових стовпів була аварійною, а відтак їх змушені були замінити новими.

 

Нагадаємо, у ботанічному саду імені Олександра Фоміна працівники КП “Київміськсвітло” також “реконструювали” вуличні ліхтарі.

 
 
 

Стрічка новин