Український студент розповів, як вступити до Китаю без знання мови

Український студент розповів, як вступити до Китаю без знання мови

В університет Китаю можна вступити без знання місцевої мови. Існує китайська державна стипендіальна програма, яка надає безкоштовне навчання, гуртожиток або доплату до стипендії внаслідок оренди житла та медичне страхування. А також щомісячну стипендію: $450 магістрам, $375 бакалаврам та $525 аспірантам.

 

Весь процес подачі документів проходить через міністерство освіти. Про це розповідає в своєму блогу Максим Загоруйко, який навчається у китайському місті Ухань.

 

"У міністерстві вирішують, чи пройдуть ваші документи до китайців. А також проходить конкурсний відбір. Причому одним Китаєм справа не обмежується, бувають стипендії в Південну Корею, країни Східної Європи, Казахстан, Іран. Ось список документів на стипендію в КНР", - розповідає Максим Загоруйко.

 

Документи хлопець збирав менше місяця. Це обійшлося приблизно в 1 тис. грн.

 

"Близько 600 грн пішло на медичну довідку, яку роблять тільки в Олександрівській лікарні, бо у них гербові печатки. Решта - нотаріальні копії, завірені переклади і всяка дрібниці. Зібрати документи — єдина складність. Жодних інтерв'ю чи вступних іспитів. Сертифікат знання мови не обов'язковий. Відправив та чекаєш результат".

 

Мова навчання - англійська або китайська. Якщо китайський нульовий або на низькому рівні, можуть відправити на мовні курси.

 

"Я, наприклад, буду рік вчити мову і тільки після здачі іспиту приступлю до магістратури, - розповідає Максим Загоруйко. - Вступати можна на одну спеціальність в три університети. Але без попередніх домовленостей з обраним університетом, можуть відправити у ВНЗ на свій розсуд. Я вказував у заяві університети в Пекіні і Даляні. Опинився все ж в Ухані, про який і не чув до цього".

 

Більшість українських мігрантів, які працюють у США, об'єднує понаднормова праця. Американці хочуть працювати 6-8 годин, за що отримують достатньо грошей на все. Українці згодні проводити на роботі 12-14 годин на день, бо хочуть більшого. Про це розповідає українець Назар Семчишин, 6 років живе і працює у США. Хлопець змінив понад 10 робіт у різних штатах.

 
 
 

Стрічка новин