Загроза децентралізації – це «затиснуті» великі міста об’єднаними громадами – експерт

Загроза децентралізації – це «затиснуті» великі міста об’єднаними громадами – експерт

Майже дві сотні великих міст України очікують прийняття законопроекту щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення. Про це повідомляє decentralization.gov.ua з посиланням на експерта Іван Лукеря.

 

«Цей законопроект передбачає, що всі міста обласного значення є спроможними територіальними громадами. Це означає, що до них можуть в порядку закону приєднуватися навколишні територіальні громади без проведення виборів на всій території. У випадку, якщо законопроект буде проголосований, всі міста обласного значення стають об’єднаними територіальними громадами. Тоді навколишні територіальні громади зможуть приєднуватися у добровільному порядку до міст обласного значення», — сказав експерт.

 

Він наголосив, що законопроект має бути проголосований в цьому місяці, на першому пленарному тижні березня.

 

«Адже зараз активно йде процес затвердження перспективних планів. Таким чином, якщо перспективний план «затисне» міста обласного значення і навколо них будуть створені ОТГ, весь сенс розвитку міст і навколишніх територіальних громад пропаде. Тому що окремо місто і окремо громада не можуть розвиватися. Вони розвиватимуться тільки якщо це єдина велика територія. Наведу приклад, біля міста Івано-Франківська створилися дві ОТГ. І одна вулиця – це вулиця міста, а перейти на інший бік – це буде вулиця ОТГ. Це абсолютно негативні приклади, які не можна допускати. На сьогодні вже всі визначилися: хто хотів створити громаду – створили, хто хоче – чекають цього закону. Тому цей закон має набути чинності якнайшвидше», — зазначив Іван Лукеря.

 

Він уточнив, що рада, яка прилягає до міста, сама зможе ініціювати приєднання.

 

«Тобто не місто ініціює, а рада, яка прилягає до міста. Є міф, що громада, яка приєднується, не буде мати впливу. Але ж староста увійде у виконавчий комітет, а всі питання бюджету і землі проходять через виконавчий комітет. Є питання різних угод, які можуть укладатися між радою, яка приєднується, і містом», — додав експерт.

 

Він поінформував, що в Україні вже створено близько 20 міських ОТГ. Вони є прикладами того, як місто ефективно працює з селами, які приєдналися.

 

На думку Івана Лукері, міські голови повинні звернутися до народних депутатів за підтримкою цього законопроекту:

 

«Думаю, що тут немає тих, хто може бути проти, тому що запит йде знизу. 180 мерів найбільших міст, в яких проживає абсолютна більшість населення України, просять цього закону. Як парламент може піти проти більшості населення країни?»

 
 
 

Стрічка новин