Місія США в ОБСЄ: кримські санкції діятимуть до повернення півострова Україні

Місія США в ОБСЄ: кримські санкції діятимуть до повернення півострова Україні

Виконувачка обов'язків заступника голови місії США при ОБСЄ Мішель Сайдерс заявила, що кримські санкції проти Росії діятимуть до повернення анексованого Криму під контроль української влади.

 

Про це 1 лютого вона сказала на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні, звертаючись до діючого глави ОБСЄ Анджеліно Альфано.

 

«Сполучені Штати повністю підтримують суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Ми добиваємося безпеки всіх українців, незалежно від мови, релігії або етнічної приналежності. Ми не визнаємо й не визнаємо окупацію й анексію Росією Криму.

 

Кримські санкції щодо Росії залишаться в силі до того часу, поки Росія не поверне повний контроль над півостровом Україні», – йдеться в тексті заяви Сайдерс, опублікованої на сайті Місії.

 

Вона додала, що США підтримують твердження, що санкції проти Росії за її агресію на сході України залишаться доти, поки Росія не виконає свої зобов'язання по Мінським угодами.

 

У своєму виступі Сайдерс перерахувала деякі факти переслідування кримськотатарських і українських активістів на півострові і зазначила, що США закликають Росію звільнити всіх політичних в'язнів, у тому числі Сенцова, Кольченка й фігуранта ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» (організація, заборонена в Росії і анексованому нею Криму), правозахисника Еміра-Усеїна Куку.

 

На території Криму й міста Севастополя 16 березня 2014 року відбувся невизнаний світом референдум про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали результати голосування на референдумі. Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

 

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова й називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

 

На фото: Чинний глава ОБСЄ Анджеліно Альфано

02.02.2018
Политика
 
 
 

Стрічка новин