Славетний Київський інститут музики святкує 150-річчя

Славетний Київський інститут музики святкує 150-річчя

18 січня 1868 року в Києві засновано перший в Україні та Росії спеціальний музичний учбовий заклад середнього профілю – музичне училище. Зараз це – Київський інститут музики імені Р. М. Глієра.

 

У перший рік училище мало 11 учнів і п'ять класів – гри на фортепіано, скрипці, віолончелі, співу і теорії музики. Крім того, існував хоровий клас, а з 1885 року – оперний клас. З самого початку в училищі працювали відомі музиканти і педагоги – випускники Петербурзької, Лейпцизької, Паризької, Берлінської, Празької, Варшавської консерваторій. З часом педагогічний склад училища починає поповнюватися за рахунок своїх найбільш обдарованих випускників.

 

Вже на початку ХХ сторіччя училище стало центром музичного життя Києва, ним опікувалися Антон Рубінштейн, Павло Чайковський, Олександр Глазунов, Сергій Рахманінов. З їх ініціативи у 1913 році музичне училище було перетворене в консерваторію. Наступного року на посаду директора було призначено Рейнгольда Глієра, на той час вже відомого композитора, що став засновником української композиторської професійної школи. У 1956 р. Верховна Рада України присвоїла Київському музичному училищу ім'я Глієра.

 

З училищем пов’язані імена видатних музикантів – фундаторів музичного мистецтва України. До роботи в училищі в різні роки залучались піаністи Микола Лисенко, Володимир Пухальський, Фелікс Блуменфельд, скрипалі Іван Водольський, Отакар Шевчик, Михайло Ерденко, віолончелісти М. Полянічевський, Владислав Алоїз, Фрідріх Мулерт, хоровий диригент Георгій Верьовка, також Марко Геліс (народні інструменти), Олександр Шаповал, Йосип В. Шадек (теорія музики), А. Ваккер (вокал) та інші.

2008 року на базі Київського державного музичного училища був створений Київський інститут музики ім. Р. М. Глієра.

 

І ось сьогодні відомий Київський інститут музики святкує 150 років!  Бажаємо творчих успіхів і талановитих учнів!

 
 
 

Стрічка новин